top of page

Modlitby 26. týden, 24. – 30. června 2024

texty pro neděli 30. června 2024 – 6. neděle po sv. Duchu (13. v mezidobí)


První čtení: Pláč 3, 24-33

„Můj podíl je Hospodin,“ praví má duše, proto na něj čekám. Dobrý je Hospodin k těm, kdo v něho naději složí, k duši, jež se na jeho vůli dotazuje. Je dobré, když člověk potichu čeká na spásu od Hospodina. Dobré je muži, jestliže nosil jho už ve svém mládí. Ať usedne osamocen a ztichne, když je na něho vložil. Ať položí do prachu svá ústa, snad ještě naděje zbývá. Ať nastaví líce tomu, kdo ho bije, a potupou se sytí. Neboť Panovník navěky nezavrhne. Zarmoutí-li, slituje se pro své velké milosrdenství. Z rozmaru totiž lidské syny nepokoří ani nezarmoutí.

 

Hospodine, mnohdy reptáme nad stavem světa, či situací našeho života.

Mnohdy jen tak rezignujeme, ale ty nás držíš a směřuješ ke skutečné pokoře.

Děkujeme za sílu víry a prosíme, ať i přes veškerou tíhu nacházíme dotek tvého pokoje.

Amen

 

Druhé čtení: 2. Korintským 8, 7-12 (+8, 13-15)

Jako jste ve všem bohatí, ve víře, v slovu, v poznání, v horlivosti i v lásce, kterou máte k nám, buďte bohatí i v tomto díle milosti. Neříkám to jako rozkaz, zmiňuji se však o horlivosti jiných, abych vyzkoušel opravdovost vaší lásky. Znáte přece štědrost našeho Pána Ježíše Krista: byl bohatý, ale pro vás se stal chudým, abyste vy jeho chudobou zbohatli. Řeknu vám, co si myslím: Sluší se, abyste nyní dokončili dílo, které jste už loni nejen začali, nýbrž také k němu dali podnět. Odkud vyšla ochota k pomoci, tam ať se pomoc také uskuteční. Každý ať dá podle toho, co má; vždyť je-li zde tato ochota, pak je dar před Bohem cenný podle toho, co kdo má, ne podle toho, co nemá.

 

Nabádáš nás, Pane, abychom bezustání nemysleli jen a jen na sebe.

Chceš, aby naše sobectví našlo trhliny, v nichž uvidíme potřeby světa a především tvé vůle.

Prosíme, dej církvi nadhled a opravdový zájem o všechny potřebné.

Amen

 

Evangelium: Marek 5, 21-43

Když se Ježíš přeplavil v lodi opět na druhou stranu, shromáždil se k němu veliký  zástup, když byl ještě na břehu moře. Tu přišel k němu jeden představený synagógy, jménem Jairos, a sotva Ježíše spatřil, padl mu k nohám a úpěnlivě ho prosil: „Má dcerka umírá. Pojď, vlož na ni ruce, aby byla zachráněna a žila!“ Ježíš odešel s ním. Velký zástup šel za ním a tlačil se na něj. A byla tam žena, která měla dvanáct let krvácení. Podstoupila mnohé léčení u mnoha lékařů a vynaložila všecko, co měla, ale nic jí nepomohlo, naopak, šlo to s ní stále k horšímu. Když zaslechla o Ježíšovi, přišla zezadu v zástupu a dotkla se jeho šatu. Říkala si totiž: „Dotknu-li se aspoň jeho šatu, budu vysvobozena!“ A rázem přestalo jí krvácení a ucítila v těle, že je vyléčena ze svého trápení. Ježíš hned poznal, že z něho vyšla síla, otočil se v zástupu a řekl: „Kdo se to dotkl mého šatu?“

 

Kriste, procházíš i v současnosti mezi davem lidí, ale jen někteří se tě chtějí opravdu dotknout.

Jen někteří chápou potřebu pokory, sílu důvěry a podstatu spásy.

Prosíme za tu velkou většinu lidí, ať překonají svou pýchu, či ostych a vstoupí do tvé blízkosti.

Amen

 

Přímluvy:

Prosíme za ty, které přemáhá nemoc, únava, bolest a strach, který se dotýká jich samotných nebo těch, na kterých nám záleží. Prosíme za Pavlu Kučerovou, Zdeňka Martiše, Františka Břeně,  Tibora Rupíka, Kateřinu Stíbalovou, Alenu Naimanovou, Filipa Štojdla a… Prosíme za ty, kteří jsou otřeseni životem a zoufají si, kéž najdou ujištění a posilu i přes vše zlé.

Prosíme za dar pokoje a míru ve světě, a zvláště prosíme za Ukrajinu, Izrael a…

Prosíme za ty, kdo mají v rukách moc, aby nehledali jenom vlastní prospěch, a byli pro společnost pomocí. Prosíme za všechny, kteří trpí nesvobodou a útlakem.

Prosíme, za všechny školáky a učitele, ať prázdniny jsou pro ně časem posily

Dej, Otče, ať tomuto světu stále přinášíme ovoce Ducha svatého, ať dobrota i věrnost  v nás a mezi námi posiluje v roce 2024.

 

Pokud víte o dalších konkrétních situacích a chcete,

abychom je společně nesli, napište mi o nich. Váš Pavel

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page